Litt om alt!

30. september 2021

Te og urter, en gave fra naturen

Både te og urter er ting vi bruker i hverdagen og livet uten disse ville vært veldig kjedelig. Urter og krydder kan gjøre hele forskjellen på en rett. Hvordan ville grillmaten smakt uten noen krydder? Hadde man stelt i stand en rekke kjente og kjære matretter og utelatt krydder og urter, ville nok de fleste hatt vanskelig for å gjenkjenne maten. Selv risengrynsgrøten blir tam uten kanel.

Te og urter

Ordene som blir brukt om te og urter er alt fra spennende og eksotisk, friskt og naturlig og ikke minst komplimenterende. Dette er ingredienser vi krydrer maten med og som tilsetter måltidene våre med dybde, smak og plasserer rettene geografisk.

Hva slags te en drikker til frokosten og hvordan en drikker teen sier litt om hvor en er fra. Det samme gjelder for eksempel hvordan en krydrer et fiskemåltid.

Te er så mye mer enn kun en drikk

De vanligste te variantene er hvit te, sort te og grønn te. Det finnes likevel til sammen 6 typer te som er base-varianter og regnes som de grunnleggende te typene. Måten tebladene foredles på, påvirkes smaken og fargen på den ferdige teen. Som for eksempel vil teene som blir tørket, bevare mesteparten av vitaminer og mineraler i forhold til teene som blir dampet.

Teen kommer fra Øst-kina og ble først oppdaget av den gangs keiser ved et uhell tusen år siden, men det er mange land i dag som produserer te.

Te

Noen av disse landene som rangeres på topp som produsenter av tee er:

  • India
  • Kina
  • Tyrkia
  • Kenya
  • Siri Lanka

Produksjonene av teblader og te er en lang prosess og mange sammenligner det med produksjonen av vin hvor miljø og klimaet rundt busken er avgjørende. Miljøet og klimaet påvirker smaken og fargen på det ferdige produktet. Tebusken er først klar til å plukkes for deretter å bli behandlet etter hele tre år.

Produksjonene blir gjort på en gammeldags måte og blir for det meste håndtert av kvinner på grunn av nøysomhet og kultur. Kvinnene plukker bladene og legger de i en kurv som de bærer på ryggen. Det er som sagt måten man behandler te bladene der forskjelligheten mellom teene oppstår og det utgjør de ulike typene av te.

Teen er en spennende drikkevare som det finnes ulike varianter av. Den nytes best med varmt vann og det er nok det som er mest vanlig, selv om mange elsker varianten iste som drikkes kald. Det er også mye annet du kan gjøre med teen og smakene. Man kan tilføye andre ingredienser i teene for å piffe den opp.

Ingredienser som for eksempel:

  • Blomster
  • Krydder
  • Frukt
  • Urter

Urter som mat

Urter er en rekke plantearter, men det er en betegnelse for planter som hovedsakelig brukes til mat, medisin, parfymer og smakstilsetninger. Urter tørkes og males for å bli den type krydder som vi kanskje kjenner best til i dag. Ofte så blandes flere krydder og urter sammen og blir til for eksempel pizzakrydder eller fiskekrydder.

Urter i dag assosieres nok mest med tilsetning i matlagning. Vi har tørkede urter som er plassert i krydderhyllen i beholdere og pakninger. Også har vi levende urter som selges i en egen avdeling på matbutikken. Hvor mange er ikke vant til å se frisk persille eller gressløk i vinduskarmen?

Smart dyrking av urter

Internett og et mer moderne samfunn har gjort det lettere oss alle å dyrke våre egne urter. Om en skulle behøve ytterligere informasjon og tips, har man den flotte muligheten å kunne søke på nettet etter all nødvendig informasjon en skulle trenge. Hvor fint er det ikke å kunne knipe av en egendyrket kvast av urter til rettene man lager.

Te urter

For eksempel så hører enkelte urter automatisk sammen med noen matvarer. Rosmarin er perfekt sammen med lam, basilikum med pastaretter og dill med fisk.

Det er blitt utviklet en rekke potter og produkter som øker muligheten for suksess ved dyrking av urter. En får faktisk kjøpt smarte og praktiske potter som kan dyrke flere urter samtidig. Noen av disse pottene kan utføre selvvanning og kommer med vekstlys.

De vanligste urtene en kan dyrke selv og kjøpe i butikken:

  • Basilikum
  • Dill
  • Estragon
  • Gressløk
  • Koriander
  • Mynte
  • Oregano
  • Rosmarin
  • Kjørvel
  • Timian

Disse urtene og mange flere får en kjøpt både tørket og fersk i butikken, også i fr poser for selvdyrking. Urte typene listet ovenfor er også de mest vanligste urtene som brukes i matlagning her hjemme i Norge. Noen krydder og urter er typiske for enkelte land og regioner.

Kilder: